Τι είναι;

To Summits on the Air είναι ένα πρόγραμμα βράβευσης για ραδιοερασιτέχνες και ραδιοακροατές που ενθαρρύνει την φορητή λειτουργία από ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Το Πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή Activators που κάνουν QSO από συγκεκριμένες, αναγνωρισμένες κορυφές, Chasers που κάνουν επαφές με τους Activators και Ραδιοακροατών (Short Wave Listeners) που καταγράφουν τις επαφές.

Στο SOTA συμμετέχουν κορυφές από κοντά εκατό χώρες ανά τον κόσμο. Κάθε ενεργοποίηση, ανάλογα με το υψόμετρο της κορυφής, αντιστοιχεί σε έναν αριθμό πόντων. Οι συμμετέχοντες βραβεύονται με πιστοποιητικά και τρόπαια, ανάλογα με τους πόντους που έχουν συλλέξει ή άλλες, ειδικές περιπτώσεις.

Αυτή είναι η σελίδα του SOTA για την Ελλάδα. Αν ψάχνετε την κεντρική σελίδα του SOTA, θα τη βρείτε εδώ.

Πως ξεκινάω;

Αν σας αρέσει η ορεινή πεζοπορία/ορειβασία, επιλέξτε μία από τις κορυφές (από τον χάρτη ή τη λίστα), ετοιμάστε τον εξοπλισμό σας, ενημερώστε (στο SOTAwatch) και ανεβείτε!

Από την άλλη, το SOTA έχει σχεδιαστεί ώστε να συμμετέχουν όλοι οι ραδιοερασιτέχνες - όχι μόνο οι ορειβάτες. Καθημερινά ενεργοποιούνται κορυφές στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο - 24 ώρες το 24ωρο. Επισκεφτείτε το SOTAwatch, ενημερωθείτε και κυνηγήστε τις κορυφές!

Στο SOTA παίρνετε απλά μέρος όποτε και όπως θέλετε. Δεν χρειάζεται να γραφτείτε μέλος κάπου ή να πληρώσετε οτιδήποτε. Χρειάζεστε όμως έναν λογαριασμό στις διαδικτυακές υπηρεσίες του SOTA, ώστε να καταχωρείτε τις επαφές σας στη βάση δεδομένων του SOTA. Έτσι συλλέγετε πόντους και μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία σας προς τα διάφορα βραβεία.

Κανόνες

Συνοπτικά, για να μπορεί να διεκδικήσει ο Activator τους πόντους μιας κορυφής οφείλει να πραγματοποιήσει 4 τουλάχιστον επαφές σε οποιαδήποτε μπάντα και σε οποιαδήποτε διαμόρφωση από την κορυφή (εκτός επαναληπτών). Στην κορυφή θα πρέπει να έχει ανέβει χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων και η ενέργεια που θα χρησιμοποιήσει για τις επαφές του δεν θα πρέπει να προέρχεται από γεννήτρια ή το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι πόντοι για την ενεργοποίηση αποδίδονται μόνο μια φορά ανά ημερολογιακό έτος.

Στους Chasers και Ραδιοακροατές, αποδίδονται πόντοι ανά κορυφή σε κάθε επικοινωνία που κάνουν ή καταγράφουν αντίστοιχα, μια φορά την ημέρα.

Όλες οι επαφές αναγνωρίζονται από το Πρόγραμμα αφού καταχωρηθούν στη βάση δεδομένων, όπου γίνεται και η διασταύρωσή τους. Δεν απαιτούνται QSL κάρτες. Κάθε επαφή αντιστοιχίζεται με μια κορυφή μέσω του μοναδικού Reference Number της κορυφής, που προσδιορίζει και τη χώρα και την περιοχή της - π.χ. SV/AT-006 (η κορυφή Κυρά της Πάρνηθας, στην Αττική). Το αναγνωριστικό της κορυφής οφείλει να το αναφέρει και να το επαναλαμβάνει όποτε μπορεί ο Activator.

Οι λεπτομέρειες λειτουργίας του Προγράμματος, όπως ο τρόπος διαχείρισης, οι κανόνες βράβευσης, η μεθοδολογία επιλογής κορυφών κτλ. αναφέρονται στα General Rules. Για κάθε συνεργαζόμενη χώρα ή περιοχή, υπάρχει και ένα (ARM) στο οποίο περιέχεται η λίστα κορυφών της περιοχής, αλλά και άλλες σχετικές και χρήσιμες πληροφορίες. Το Ελληνικό ARM θα το βρείτε στη σελίδα του ελληνικού Association.

Ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια

Το SOTA, όπως θα διαπιστώσετε, είναι πολύ περισσότερο από τα βραβεία. Ο σχεδιασμός της εκδρομής σε μια απομακρυσμένη κορυφή, το ταξίδι, η επιλογή της διαδρομής, η φυσική προσπάθεια της ανάβασης, η επιτυχημένη φορητή λειτουργία και η ασφαλής επιστροφή είναι το καθένα χωριστά μια μικρή περιπέτεια.

Οι περιορισμοί στο φορτίο που μπορούμε να μεταφέρουμε με άνεση και ασφάλεια, σε συνδυασμό με τον λίγο χρόνο που έχουμε στην κορυφή, ανεβάζουν ιδιαίτερα ψηλά τον πήχυ της ραδιοερασιτεχνικής μας ικανότητας στην επιλογή του εξοπλισμού, των κεραιών, της τροφοδοσίας που θα χρησιμοποιήσουμε και τέλος, της πρόβλεψης όσο αφορά τη διάδοση και το συνδυασμό της μπάντας συχνοτήτων με το κατάλληλο τύπο εκπομπής.

Έτσι το SOTA, μέσα από την εμπειρία, εξελίσσεται σε συνεχή πειραματισμό και έρευνα τόσο όσο αφορά τον πεζοπορικό ή ορειβατικό εξοπλισμό μας, αλλά και τον ραδιοερασιτεχνικό που ανεβάζουμε στην κορυφή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και για πλήθος ιδιοκατασκευών που δοκιμάζονται στην πράξη και κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες (καιρικές και όχι μόνο).

Σημειώστε ότι οι μπάντες ακούγονται πολύ διαφορετικά από τις κορυφές. Απομακρυσμένοι από τον θόρυβο της πόλης και με το φυσικό πλεονέκτημα του υψομέτρου ακούμε σήματα σε ποιότητα και ποσότητα τελείως διαφορετικά από αυτή που έχουμε συνηθίσει στο shack μας. Λόγω της συνήθως αναγκαστικά QRP εκπομπής αποκτούμε ένα νέο, πιο ρεαλιστικό αισθητήριο για το τι σημαίνουν και τι μπορούν να κάνουν τα Watts του πομποδέκτη καθώς και για την απόδοση των κεραιών και των μηχανημάτων.

Βραβεία

To SOTA απονέμει πιστοποιητικά σε όσους συμπληρώσουν τους 100, 250, 500, 1000, 2500, 5000, κτλ. πόντους (βραβείο συνολικών κορυφών) ή όσους έχουν καταγράψει 100, 250, 500, 1000, 2500 ή 5000 κορυφές στο ημερολόγιο επαφών τους (βραβείο μοναδικών κορυφών). Τα πιστοποιητικά χορηγούνται χωριστά στους Activators, Chasers και Ραδιοακροατές (SWLs).

Awards

Επιπρόσθετα, στους 1000 πόντους, οι Activators δικαιούνται το τρόπαιο "Mountain Goat" ("Κατσίκα του Βουνού"), ενώ οι Chasers το "Shack Sloth" ("Βραδύπους του Σταθμού"). Αντίστοιχο τρόπαιο υπάρχει και για τους Ραδιοακροατές. Τα τρόπαια αυτά, σηματοδοτούν ένα ορόσημο στην καριέρα του ραδιοερασιτέχνη ή ραδιοακροατή που συμμετέχει στο SOTA, αφού απαιτούν σημαντική προσπάθεια και επιμονή για να κατακτηθούν. Κατασκευάζονται από γυαλί και θυμίζουν ένα κομμάτι πάγου. Φτιάχνονται στο χέρι, στα υψίπεδα της Σκοτίας, οπότε κάθε ένα είναι διαφορετικό, ενώ χαράζεται πάνω τους το διακριτικό του ραδιοερασιτέχνη και η χρονιά που έφτασε τους 1000 πόντους.

Διατίθενται και άλλα βραβεία, για μια πληθώρα επιτευγμάτων, τα οποία μπορείτε να δείτε στη σχετική σελίδα και στο SOTA Shop. Τα πιστοποιητικά και τα τρόπαια έχουν συνήθως κάποιο κόστος, το οποίο καλύπτει τα έξοδα έκδοσης και κατασκευής τους αντίστοιχα, καθώς και συμβάλλει στη χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Για την προώθηση του SOTA στην Ελλάδα διατίθενται από το ελληνικό Association 4 επιπλέον πιστοποιητικά. Τρία από αυτά επιβραβεύουν την προσπάθεια των Activators και ένα των Chasers.

Activate All Greek Regions Award

Απαιτείται η ενεργοποίηση μίας κορυφής σε 10 από τις 12 ελληνικές Περιοχές SOTA, σύνολο 10 κορυφές μέσα σε ένα έτος (12 συνεχόμενοι μήνες).

2918m Award

Απαιτείται η ενεργοποίηση της κορυφής του Μύτικα, SV/TL-001.

All HF-CW Award

Απαιτείται η ενεργοποίηση 25 συνολικά κορυφών, σε 5 τουλάχιστον ελληνικές Περιοχές SOTA, αποκλειστικά στα HF και με CW.

Work All Greece Award

Απαιτείται η επαφή με μία κορυφή σε 10 από τις 12 ελληνικές Περιοχές SOTA, σύνολο 10 κορυφές.

Θέλω να...

Αν θέλετε να προτείνετε κάποια νέα κορυφή, έχετε κάποιο σχόλιο ή παρατήρηση σχετικά με τη λειτουργία του Προγράμματος, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με το SOTA στην Ελλάδα, επικοινωνήστε με την ομάδα διαχείρισης του ελληνικού Association, στο info@sota.gr.